20 maja obchodzony jest – ustanowiony przez ONZ – Światowy Dzień Pszczół.
W ostatnich latach coraz więcej organizacji ekologicznych zwraca uwagę na zagrożenia, które powodują ginięcie owadów zapylających.
Rosnąca powierzchnia miast, częste koszenie trawników i łąk, intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, patogeny, gatunki inwazyjne, zanieczyszczenie środowiska i zmiana klimatu stają się ogromnym zagrożeniem tych owadów.
A może powiesz, że nie lubisz miodu i los pszczół jest ci obojętny?
A jakie są twoje ulubione owoce?
Bez których warzyw nie mógłbyś się obyć?
Zastanów się, jak wyglądałby świat bez pszczół?
Czy łatwo jest być pszczołą?
Jak przebiega proces zapylania?
Jakie są przyczyny ginięcia pszczół?
A zatem, jak pomóc zapylaczom?
Przez ostatnie tygodnie próbowaliśmy odpowiedzieć sobie na te i wiele innych pytań na lekcjach etyki.
Na zdjęciach prezentujemy niektóre z efektów naszej pracy:
(A.Kalandyk)