W ramach naszego projektu zaprosiliśmy panią Natalię Nastałek z Little Cook,aby przedstawiła nam przepis na,, coś’’ świątecznego i smakowitego .
Antonki bardzo dobrze znają panią Natalię. Piekła smakowite ciasteczka.
Ich wspaniały zapach unosił się po całej szkole.Na warsztaty kulinarne uczęszczał Ksawery, zawsze czekał na nie z niecierpliwością.Pani Natalia przychodziła do nas z ciasteczkami i częstowała dzieci z innych grup.
Oto świąteczny przepis dla Was kochane Antonki od pani Natalii.
A swoją drogą, czy wiecie co oznacza zwrot,, rośnie jak na drożdżach’ ‘.
Zapytajcie o to rodziców.Przygotujcie produkty i akcesoria do pieczenia.
Zaczynajmy.
Przepis na domowe bułeczki z mrożonymi truskawkami
Składniki
350g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
2 jajka
150 ml letniego mleka
1/3 kostki roztopionego masła
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 opakowanie mrożonych truskawek
Wyjąć truskawki z zamrażarki. Kiedy truskawki lekko się odmrożą pokroić na połówki i posypać 2 łyżeczkami cukru, aby nie były kwaśne. Przełożyć na druszlak, aby spłynął sok.Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże. Wrzucić jajka, mleko i roztopione masło (nie gorące), ale letnie.
Całość dokładnie wyrobić ok 10 minut. Po tym czasie odstawić na 1h do wyrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i czekamy ok 10 minut aby ponownie podrosły.
Po 10 minutach rozpłaszczamy nasze kulki, robimy szklanką wgłębienie, smarujemy mlekiem wierzch bułek i wkładamy truskawki, a na truskawki kruszonkę. Pieczemy ok 20 minut w 170 st C.
Składniki na kruszonkę
50g roztopionego masła
0,5 szklanki maki pszennej
5 łyżek płaskich cukru
Przygotowanie
Całość dokładnie wymieszać łyżką i posypać bułki przed pieczeniem.
Przepis pani Natalia Nastałek z Little- Cook mobilne warsztaty kulinarne dla dzieci.
Już nie mogę się doczekać, kiedy pani Natalia przyjdzie do naszego przedszkola
Wtedy upieczemy wspólnie ,,Pychotkę-smakotkę’’ .
Marzena Michno.